Oslo Digital Logo
Trender for e-handel og netthandel

E-handelstrender for 2022

Som i fjor og året før vil handel, og spesielt e-handel, påvirkes av pandemien. Selv med åpne butikker, vil netthandelen fortsette å øke, men det er viktig å merke seg at det er en miks av innovasjon i salgskanalene som vil være vesentlig å mestre. Kundene skal kunne handle der de vil, når de vil og hvordan de vil.

Kjøpsmønstre finnes i like mange varianter som det finnes personer, og det essensielle vil være å by på best mulig kundeopplevelse i form av sømløse og konsekvente touch points under hele kundereisen. Når det er sagt, så er det nå nytt år, og Oslo Digital spår de største e-handelstrendene for 2022:

M-commerce

M-commerce betyr mobil handel og er i prinsipp handel fra kundens lomme; hvor som helst og når som helst. Smarttelefonbrukere er de mest aktive på internett, noe som betyr at en mobilvennlig nettside aldri har vært viktigere. Brukeropplevelsen på mobil skal være konsistent gjennom hele kundereisen og brukerne må oppleve så få irritasjonsmomenter som mulig. Hastighet er ikke det eneste som er viktig for M- commerce, men også komforten av rask utsjekking. En smidig betalingsløsning er derfor et must!

Social Commerce

Social commerce handler om å være til stede på alle punkter i kundereisen, hvor et viktig punkt er sosiale medier. Sosiale medier er et perfekt medium for å vise frem produkter og tjenester på en kreativ måte, slik at du engasjerer til både salg og branding.

Instagram og Facebook har lansert muligheten for at bedrifter kan ha en egen nettbutikk på plattformene, slik at man kan enkelt tagge produkter i innlegg, men social commerce handler ikke bare om å vise frem produktene sine – det handler også om å være tilgjengelig til å svare på spørsmål og klager. Misfornøyde kunder er de som er de mest høylytte om sine erfaringer, og det er derfor viktig å svare raskt slik at kunden føler seg tatt på alvor.

Influencer Marketing

En annen trend som kommer til å få enda større påvirkning i 2022 er influencer markedsføring. Influencere kan hjelpe bedrifter med å nå et større publikum og skape brand awareness. Den enorme veksten i populæriteten til plattformer som TikTok og Twitch viser også potensiale for å skape influenser partnerskap. Influencer markedsføring har vist en positiv trend mot å nå bunnen av trakten, og hjelpe med konverteringer.

Her er det viktig å definere målene sine først slik at man kan jobbe bakover med å finne riktig talsperson. Finn riktig i din nisje, det er viktig at det er en koherens mellom talsperson og produkt, følgerne til influenseren vil allerede ha en interesse for produktene, slik at det blir lettere å kommunisere.

Live shopping

Influensere og merkevarer kan bruke livestream for å fremheve produkter og tjenester. Under sendingen kan forbrukere samhandle med hverandre og bedriften via for eksempel en chatboks og kjøpe de uthevede produktene. Opplevelsen ligner på hvordan man ville handlet i en butikk med butikkmedarbeidere som svarer på spørsmål, men nå kan det gjøres fra ditt eget hjem.

Live shopping gir bedrifter en helt unik mulighet å kommunisere med følgerbasen sin, nå kan kundene stille spørsmål direkte samtidig som de kan få en oppvisning om hvordan produktet brukes. Det gir også muligheten for at bedriften kan lansere nye produkter og tjenester for et mye større publikum enn om det hadde vært i det virkelige liv. Det er ingen restriksjoner på hvor mange man kan være på nettarrangementer.

AR/MR/360 commerce

Siden bruken av smarttelefoner er så høy og teknologien stadig blir mer avansert, har AR (augmentet reality) og MR (mixed reality) blitt tilgjengelig for alle. Dette er en enorm mulighet for e-handelsaktører. Man kan for eksempel ha ha virtuelle fremstillinger av produkter man tilbyr slik at kundene kan se størrelser og farger på en helt ny måte og i sanntid.

AR og MR har blitt enkelt tilgjengelig på store plattformer som Instagram og Snapchat i form av filtre, og nylig lanserte XXL et Snapchat-filter som lot publikum prøve ulike ski og skisko ved hjelp av sin egen telefon. Både AR og MR kan brukes i de aller fleste felt, og gjennom å skape skreddersydde løsninger er det ingen begrensinger på hva man kan visualisere.

Frakt

Jo raskere og billigere (helst gratis) levering, desto større konkurransefortrinn, men vi vet at dette er dyrt. Så løsningen er ofte oppsalg. Oppsalg er man vant til med produkter, men ikke alle gjør dette på frakt. Sørg for at du vet hvilke fraktmetoder dine kunder er villig til å betale for og selg opp til disse. Det er bedre å få dekket deler av fraktkostnaden enn ingen, og ihverfall hvis du gjør kunden enda mer fornøyd. 

Som et resultat av økt netthandel, har Posten i 2021 oppført pakkebokser på over 1000 lokasjoner i landet. Du har kanskje sett dem? De finnes gjerne i forbindelse med en kiosk, kjøpesenter eller matbutikk, og deres funksjon er at du nå skal få hentet pakkene dine fra nettbutikken i en ubemannet boks til alle døgnets tider. I tillegg vil bruk av AI og roboter være nødvendig å ha på plass for rask og enkel frakt.

Bærekraft

Kanskje motsigelsesfullt til punktet over, da de fleste er bevisst over at gratis frakt ofte fører til mange returer, og rask frakt ofte fører til at forurensende transportmetoder må benyttes, men det ene burde ikke utelukke det andre.

De siste årene har det blitt iverksatt strengere lover og kontroller for retail-bransjen, som har vært den store syndebukken når det kommer til returhåndteringer. Med relativt enkle grep kan returer håndteres på en mer bærekraftig måte, slik som en mindre tallerken har hjulpet hotellbransjen med å redusere matsvinn i frokostbufféen.

Flere kleskjeder har satt i gang tiltak som secondhand-avdelinger, og det har oppstått nye forretningsmodeller med returhåndtering som kjernevirksomhet. Et eksempel er The Green Deal, som er en ny nettbutikk som redder returplagg fra å bli destruert, ompakket eller shippet ut av landet ved å selge ubrukte returnere klær, sko og tilbehør fra lokale varelagre i Norge.

Omstillingsdyktighet

Pandemien har bevist at de aktørene som er mest omstillingsdyktige og agile, har kommet best ut av uforutsette endringer. God endringsledelse og kapabilitet til å se muligheter der andre ser trusler, vil gi konkurransekraft. Det gjelder med andre ord å være godt rustet på fremtidige endringer.

Oslo Digital følger med på den nyeste utviklingen innen e-handel. Ta kontakt for en uforpliktende prat rundt mulige e-handelsprosjekter for din bedrift. 

Norwegian