Oslo Digital Logo

Branding ? et 2000 år gammelt konsept

Med stadig strengere krav til personvern og sporing på nett, ser det ut til at vi er på vei tilbake til en mer tradisjonell tilnærming til markedsføring, hvor merkevarebygging står i hjertet av det hele. I jungelen av bedrifter og produkter er det lett å følge strømmen for en kjapp omsetning der og da, men det lønner seg ofte ikke i lengden. Her vil vi gå gjennom hvorfor merkevarebygging er så viktig for å skape et varig konkurransefortrinn.

Branding ? et 2000 år gammelt konsept

Begrepet «branding» har eksistert i over 2000 år, og kommer av det norrøne ordet «brandr», som betyr å brenne. På 1400-tallet brukte bønder brennemerking av husdyr for å vise eierskap på dyrene, og enda tidligere merket krukkemakere produktene sine med egne merker for å forsikre ærlighet, kvalitet og differensiere seg fra konkurrenter. Det er nettopp dette moderne branding, på norsk kalt merkevarebygging, handler om.

What is a brand?

Stort sett alt vi forholder oss til er gjort til merkevarer; tannkremen du bruker, smøret du har på brødskiva, bilen du kjører, ja til og med hvilket toalettpapir du går for. Selv om de fleste produktene innenfor en kategori er svært like og tilfredsstiller de samme praktiske funksjonene, er noen merkevarer mye sterkere enn andre. Dette kan forklares med at det ligger en dypere psykologi bak forbrukeratferden vår. Vi kjøper ikke produkter eller tjenester, vi kjøper den opplevde verdi.

Hvorfor kjøper noen klokker til flere hundretusen kroner? Den viser ikke tiden bedre enn en klokke til noen hundrelapper. Her er det klokkens merverdisymbol som teller; den oser kanskje vellykkethet, kraft og potens. Det er disse symbolene eller følelsene man betaler for, og faktum er at ingenting er for dyrt dersom den opplevde verdien er høyere enn prisen.

What is branding?

Merkevarebygging er et verktøy for å skape et varig konkurransefortrinn. Her handler det om å investere midler innover i bedriften slik at man skaper varig lønnsomhet over tid. Det handler om å kunne legge kalkulerte strategier for posisjonering, forretningsutvikling, salg og distribusjon for å nevne noen.

Det kan ha motsatt effekt på merkevaren, dersom man snakker til et for bredt publikum med et ønske om å tilfredsstille alle. Rett og slett fordi man ikke klarer å fremstå som differensiert eller symbolsk viktig. Man bør derfor være tydelig på hva merkevaren skal handle om. Den aktøren som best evner å forstå og løse relevante utfordringer og problemstillinger i en kategori vinner.

Hva skal man bygge sin merkevarestrategi på?

Alle bedrifter som selger noe, ønsker å oppnå optimal konvertering. Vi ønsker å slippe «melk og brød» og gå rett til bonusen, men det er enkelte metoder man simpelthen ikke kan hoppe over hvis man ønsker å skape et solid fundament for fremtiden. Forbruket vårt er helintegrert i livsstilen vår og det man kontekstuelt er opptatt av når man kjøper, er det som driver betalingsvilligheten.

Et eksempel kan være en dyr designerveske, som man ser for seg at man vil få komplimenter og anerkjennelse for, samt symbolsk vise at man er vellykket og suksessfull, og kanskje man til og med vil få noen beundrende blikk. Vårt konsum er et kommunikasjonsverktøy og det er nettopp denne konteksten det er viktig å forstå. En merkevare som differensierer seg fra alle andre, skaper en affeksjonsverdi hos brukerne og en merverdi for bedriften.

A brand always has an identity

Vi står ovenfor nok en stor reformasjon innen digital markedsføring. Det er lett å kopiere suksessfulle merkers strategier, men dette vil aldri kunne generere maks konvertering igjen til en annen bedrift. Både i b2b og b2c-handel er det viktig å gjøre seg mer attraktiv enn andre. Hvilket behov kan du fylle som andre ikke gjør? Selv om man selger like produkter i et marked vil ikke merkevarene ha lik verdi for forbrukeren, fordi de betyr ulike ting.

Med å bygge opp merkevaren din betyr det også at du vil ta en plass i markedet som ingen andre har. Er du den solide? Den nyskapende? Den luksuriøse? En tydelig identitet er viktig om du er i et nytt eller veletablert felt, selger ett nytt eller veletablert produkt. Det er sånn du differensierer deg fra de andre. De sterkeste merkevarene konkurrerer i en sosial kontekst, ikke på pris.

Har du spisset din målgruppetilhørighet?

Som merkevare er vi selvfølgelig for alle, alle leads kan gi konvertering, men er alle forbrukere reelle leads? Dette er et ofte underkommunisert poeng når man driver markedsføring. Vi vet alle at markedsføring er en tids- og økonomisk investering å drive inn nye kunder og inntekt, men mange betyr ikke mer om man ikke vet hvilken gruppe forbrukerne sine tilhører.

Det handler om å spisse innsatsen mot relevante leads. Den eneste måten å finne ut av hvem de er, er å ha innsikt i eget produkt, egen tjeneste og bedrift. Still deg følgende spørsmål; Hvilken gruppe tiltaler vi? Hvilken gruppe skaper vi verdi for? Hva er det folk egentlig kjøper? Er det luksus hos Louis Vuitton? Lavprisdesign hos IKEA?

Vi er eksperter på merkevarebygging og hjelper gjerne din bedrift med dette. Ta contact for a non-binding chat.

English