Oslo Digital Logo
Hva er metaverse?

Hva er egentlig Metaverse?

Kort forklart er Metaverse et delt virtuelt sted hvor du kan ta med deg virtuelle ting og bruke dem der, som for eksempel klær, kunst og lignende. Følelsen av «tilstedeværelse» er den definerende egenskapen ved et Metaverse, hvor man bygger egne «avatars», som er representasjoner av oss selv, litt som profilbildene våre gjør i dag, bare mye mer levende.

Pandemien har i stor grad tvunget oss til å forlate fysisk interaksjon til det digitale rommet. Videomøter med kollegaer, venner, barnebarn og kjæresten har blitt dagligdags, men Metaverse skal ta dette enda lenger ? for her handler det ikke om at du sitter og ser på en skjerm, men at du faktisk kan være «til stede» med mulighet for blant annet øyekontakt, noe som er svært utfordrende ved bruk av kamera på mobil eller laptop.

Facebook bytter navn til Meta og satser på Metaverse

Den 28. oktober delte Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg firmaets visjon for fremtiden via en livestream, hvor han Zuckerberg fortalte om hvordan teknologi kan gjøre livene våre bedre, samt hvordan vi kan forme den. Zuckerberg hevder at Facebook, som samtidig byttet navn til «Meta», vil transformere måten vi interagerer med internett og hverandre på.

Videre forklarte han hvordan sosiale medier har gått fra å være et tekstbasert medium (status på Facebook) til å dele bilder (Instagram som bildedelingsapp), og nå med stort fokus på video. Samtidig var han rask med å understreke at det ikke ender der. Zuckerberg introduserer Metaverse som etterkommeren til det mobile internettet, som skal få oss til å føle oss til stede med folk som ikke er der vi er.

Opplevelsen av tilstedeværelse

Det høres science fiction ut, men «Embodied internet», som Zuckerberg kaller det, handler om selve opplevelsen av tilstedeværelse i stedet for å distansere seg fra det som foregår rundt, som vi ofte gjør når vi plukker opp mobilen for å kommunisere via tekst, bilde eller video. For det er ikke til å legge skjul på at vi beveger oss i en stadig mer digital verden. Vi bruker mer skjermtid enn noen gang, men Metaverse handler ikke om «mer skjermtid», men om å gjøre tiden vi bruker på skjerm til bedre og mer til stede.

Zuckerbergs fremstilling av nye Facebook ? det vil si Meta ? sin misjon er at de skal hindre enhetene våre i å være i veien for oss, som når noen tar frem en telefon under familiemiddagen, eller sjekker Messenger på smartklokken under et møte, men det er ikke bare i sammenheng med underholdning, eller det å henge med venner som Meta satser på.

En virtuell virkelighet

Bruk av AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) og 3D blir tatt i bruk i flere bransjer enn spill. Blant annet i utdannelse og opplæring innenfor medisin. Med VR kan aspirerende kirurger lære seg å utføre kompliserte operasjoner og øve på utfordrende arbeidsoppgaver på en effektiv måte.

VR i medisin omtales under MedTech, som er forkortelsen for Medical Technology, og er et område som vi i Oslo Digital jobber med å utvikle. For tiden jobber vi med EduTech som er Educational Technology, hvor man bruker VR til å lære eller trene medisinstudenter til å utføre ting i et trygt miljø. EduTech kan også bli brukt til andre ting, som i å trene opp ansatte eller arbeidere. Å trene i VR er gir også mer «hands-on experience» enn bare å lese i bøkene eller artikler.?

I tillegg utvikler vi VR-løsninger innen PropTech, Property Technology, hvor vi blant annet utvikler ?en boligplattform, hvor en kan se området rundt boligen en har tenkt til å kjøpe, som skoler, offentlig transport, restauranter og så videre. Man kan styre når på dagen det er, se hvordan trafikken til flyplassen er for eksempel. Eller om en vil se hvordan været er i området, så kan vi vise solbanen på valgt tid av døgnet og året. Man kan også man gå inn i selve leilighetene for å se seg rundt i en virtuell visning. Alt dette kobles sammen med reell data, slik at det hjelper både selger og kjøpere å finne riktig bolig på en effektiv måte.

Oslo Digital har in house VR- og 3D-eksperter. Vi brenner for faget og tar gjerne en prat med deg om mulighetene innen VR, AR og 3D

Contact us here for en prat.

English