Oslo Digital Logo
Trender i sosiale medier i 2022

Trender for SoMe-markedsføring i 2022

Med den forlengede sosiale distanseringen fra 2020, kan 2021 trygt sies å ha vært et brennhett år for sosiale medier (SoMe). Fremtidsutsiktene for 2022 tyder på at bruken av sosiale medier kommer til å øke ytterligere. Vi har samlet noen tender som vi tror kommer til å forme SoMe-markedsføring i 2022.

1. Fokus på kundeopplevelse

Her gjelder det å koble personer til det mest verdifulle innholdet for dem. Det betyr at du må legge tid og ressurser på å skrive eller produsere godt og meningsfylt innhold for målgruppen din. Følg med på hva som fungerer best i kanalene du bruker og produser mer av det. 

2. Annonsering på sosiale medier

Betalt annonsering blir nesten uunngåelig i 2022. Hvorfor? Svaret er basert på enkel matematikk. Flere personer på en plattform, betyr større konkurranse for publikums oppmerksomhet. En måte å bli mer synlig på er derfor å betale for at plattformen skal vise ditt innhold i større grad. 

Det er spådd at Instagram for første gang vil utgjøre over 50% av Facebooks netto annonseinntekter på 50,30 milliarder dollar i 2021. Man bør med andre ord ikke kutte ned på annonsering på sosiale medier til neste år.

3. Nisjeplattformer

De største sosiale medieplattformene, med Facebook i spissen har lenge blitt kritisert for måten de opererer på, spesielt i forbindelse med persondata.

Konsekvensen av dette er at flere har flyktet fra plattformene til mindre, mer nisjepregede plattformer med mer skreddersydd innhold. Eksempler er Spotify, Clubhouse eller Twitter Spaces.

4. Økt sosial handel = økt kundeservice

Har du handlet via reklame på Facebook eller Instagram i det siste? Uansett hva svaret er, så er «sosial handel», altså handel på sosiale medier, her for å bli.

Markedsførere vet at kjøpsadferden vår har endret seg drastisk de siste årene; fra butikk til nett (stasjonær) til handel via smartelefon, og nå til sosiale medieplattformene vi bruker tiden vår på. Rask handel på Instagram, vil også føre til et økt behov for rask kundeservice.

5. Økt ansvar

Som tidligere nevnt har Facebook, men også Instagram (som nå eies av Facebook) måtte tåle krass kritikk. Både hva gjelder lekkasje og deling av personlig informasjon, men også negativ innvirkning på unge brukere. Les mer om hvordan fjerningen av Cookies vil påvirke netthandel her

En undersøkelse viste at 32% av tenåringsjenter mente at Instagram fikk dem til å få dårligere selvbilde. Dette kan ytterlige påvirke hvordan markedsførere får rette seg mot unge brukere.

6. Skaperne: De Kreative Influenserne

Nye kreative verktøy har banet vei for en ny type influensere, nemlig «Skaperne». Som en konsekvens av pandemien med begrensede reisemuligheter og sosiale sammenkomster, har denne nye typen influensene blomstret takket være deres kreative bruk av verktøy og funksjoner.

7. Utvidet virkelighet

I kjølvannet av Metaverse hypen, har også AR (Augmented Reality, på norsk Utvidet Virkelighet) opplevd en økende popularitet. Vi kan med andre ord forvente å se mer til AR og VR i e-handel fremover. Her også handler det om den digitale kundeopplevelsen, spesielt i en tid hvor handel i fysiske butikker ikke er å foretrekke eller mulig. Les mer om hva Metaverse er her.

8. Fokus på video

Dette er ingen nyhet, men flere av de store sosiale medieplattformene har lenge sagt at de vil prioritere visninger av videoinnhold. TikTok er den dominerende på dette området i dag, men Instagram og YouTube ligger hakk i hæl.

Fokus på videoinnhold som live streaming og live shopping vil derfor være nøkkelen. Vi har skrevet en utdypende artikkel om nettopp dette temaet her. Dette gjelder spesielt korte videoer, som de du ser på TikTok, Snapchat og Instagram Reels. 

9. Sosiale, trygge, gode medier

Undersøkelser viser at sosiale medier kan føre til nedsatt mental helse. Bieffekter av SoMe-bruk kan være alt fra utbrenthet, manipulasjon og depresjon. Dette er noe sosiale medieplattformer bør ta på alvor, og noen er allerede i gang.

Selv om det ikke finnes en enkel løsning, så har noen plattformer tatt grep for å rydde opp i trakassering og nett troll. YouTube har for eksempel fjernet «mislike» knappen, mens Twitter har introdusert «Safety Mode», som er et filter mot fornærmende kommentarer.

10. Kvalitet framfor kvantitet

Det kan være lurt å velge seg én eller to kanaler å fokusere kommunikasjonen med kundene på. Vi anbefaler å evaluere engasjementet du får i de ulike kanalene og se på hvor det faktisk er kundene konverterer.

På den annen side er synlighet viktig for merkevarebygging, så selv om en kanal ikke konverterer kunder, betyr det ikke at den skal utelukkes helt.

Vi bistår store og små bedrifter med markedsføring i sosiale medier. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat.

Norwegian