Vil du besøke oss i Metavers?

Medievaner, Meta, Metavers, Metaverse, Spatial

For et år siden endret Facebook navn til Meta og Mark Zuckerberg lanserte sin visjon om Metavers; fremtidens internett. Mediene florerer i disse dager med negative uttalelser, trigget at Metas røde tall og manglende brukere – men betyr det kroken på døra for Metavers generelt eller er det bare Metas versjon som skuffer?

Fot i bakken

Vi må huske at Metavers er en fremtidsvisjon, og nøyaktig hva eller hvordan det blir gjenstår fortsatt å se. Det er ikke snakk om en bestemt teknologi eller plattform, men hvordan vi i fremtiden vil interagere med teknologi. Det kan være både Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR) men trenger ikke å være det. Ofte brukes begrepet Extended Reality (XR), som kombinerer AR og VR med den faktiske virkeligheten.

Det vi erfarer i dag er ikke det endelige resultatet, men en forsmak. Og denne forsmaken er det mange som er negative til, men husk at også internett har ble spådd til å være «a fad» en gang i sin tid.

Hva kan vi forvente?

Faktum er at ingen helt vet hvordan Metavers vil fungere. Det finnes noen eksempler i dag, blant annet Fortnite, hvor brukere har egne avatarer som interagerer med hverandre. I Fortnite kan man også dra på konserter sammen eller bli kjent med nye mennesker. Nettopp derfor blir Fortnite ofte brukt som et eksempel uten at det er det endelige resultatet.  

Det antas at NFT-er (non-fungible token) vil spille en sentral rolle, og at man i fremtiden ikke bare kjøper et fysisk par Converse men også får med en digital versjon til avataren sin. Noen klør seg i hodet av de kommentarene, mens andre tenker at avatarene blir en måte å vise status på og at det til og med kan bli viktigere med digitale enn fysiske statussymboler.  

Det mange er enige om er at det må lages interoperabilitet mellom plattformene og at vi trenger én digital identitet eller avatar som kan brukes på tvers av disse. Først da begynner vi å nærme oss fremtidsvisjonen og nye verdier vil skapes digitalt.  

Det spås at denne teknologien vil påvirke oss i større grad enn internett har påvirket oss de siste 20 årene. Det vil naturlig nok oppstå nye utfordringer innen personvern, datasikkerhet og annen juristmat. Og det vil tvinge oss til å ta i bruk ny teknologi og danne nye vaner. Uansett vil metavers-begrepet videreutvikle seg, og dagens definisjon av metavers vil garantert være utdatert om fem eller ti år.

Mens vi venter

Så mens vi venter på at Meta, Microsoft og andre selskaper skal utvikle Metavers så leker vi med teknologien og har til og med bygget kontoret til Oslo Digital i Spatial – så kom og besøk oss da vell?

På våre kontorer kan du se noen av prosjektene vi har jobbet med, alt fra produksjon av Sunwinds nye nettsider, profilering av Daidda til filmproduksjon for blant annet Bartekampen og Toro.

Og nå som Sketchfab er integrert med Spatial kan du til og med se kontorets hunder ligge sovende i et hjørne. Selvom vi ikke kan interagere med de helt enda så er det gøy å se teknologien utvikle seg!

Gi oss gjerne beskjed, så logger vi på og slår an en prat!
Vi snakker gjerne om hvordan bygge opp ditt selskaps synlighet i Metavers.


Don’t just take our word for it

all articles